De 10 brunchgeboden

volgens foodie Amylia

De favoriet op zondag en ook met Pasen een klassieker: een brunch laat je ongedwongen genieten van een huis vol familie en vrienden én een tafel boordevol lekkers...

1

BEREID JE GOED VOOR

“Haal je boodschappen (ingrediënten, maar bijvoorbeeld ook bloemen en servetten) ruim op voorhand en maak wat kan al de dag voordien. Zo hoef je je de ochtend zelf enkel nog te focussen op verse salades, tafelschikking, sfeer en meer. Je kan je favoriete brunch bubbels ook al thuis laten leveren via lidl-shop.be. Handig toch?”

2

Sloof je niet te hard uit

“Kies voor succesrecepten die je goed onder de knie hebt, naast brunchklassiekers die niet kunnen mislukken (een quiche, soep, bruschetta's, een salade, vers brood en lekker beleg). Niets mis trouwens met een paar kant-en-klare gerechten, bovendien wordt het alleen maar gezelliger in de keuken met een paar helpers erbij. Ook een optie: laat elke gast een brunchgerechtje meebrengen.”

3

Ga voor meer sfeer

“Die sfeer zit in kleine dingen: een paar vaasjes met verse bloemen, (geur)kaarsen, een sfeervolle Spotify-playlist, een slinger met een toffe quote aan de muur… Extra tip: kies een thema of een kleurenpalet uit. Voor extra inspiratie scrol je door de overvloed aan ideeën op Pinterest.”

4

Start tussen ontbijt en lunch

“Elf uur is het perfecte brunchuur.”

5

Wees extra attent

“Pols op voorhand naar eetgewoonten en eventuele diëten of intoleranties: glutenvrij, vegan, zonder suiker, lactosevrij…? Zet bij elk gerecht een korte omschrijving. Komen er kinderen mee, denk dan aan een paar kindvriendelijke extra’s.”

6

Hou het divers

“Voorzie een mix van warm en koud, zout en zoet. Kies bijvoorbeeld voor een eigerecht, een hartig extraatje, lekker vers brood, een salade of twee en een zoete afsluiter.”

7

Laat het sprankelen

“Naast koffie, thee en (vers) sap mogen bubbels niet ontbreken. Ze maken je brunch net iets bruisender…”

8

Zoek het binnen én buiten

“Zelfs als het lekkere lenteweer nog op zich laat wachten, is het tof om een deel van je brunch buiten te organiseren. Een aperitief + een dekentje, bijvoorbeeld. Of serveer een stukje taart bij de vuurkorf…” 

9

Denk: buffet

“Heb je een hele bende uitgenodigd? Ga dan voor een brunch in buffetvorm. Maak het visueel extra aantrekkelijk: speel met verschillende hoogtes door je eten op etagères en taartplateaus uit te stallen en mix grote schalen met kleine kommetjes. Kies zeker ook voor voldoende kleine gerechtjes. Zoveel leuker om uit te stallen… en op te eten.”

10

Laat het los...

“Maak geen plannen voor de rest van de dag: een geslaagde brunch durft al eens uit te lopen… En verder? Geniet!”